Æresmedlemmene (del 1)
Kun 14 personer er æresmedlemmer i Aalesunds Fotballklubb. Dette er de sju første.
Det er en anerkjennelse uten sidestykke å bli innlemmet i denne klubben. På litt over 100 år er kun 14 personer titulert som æresmedlem i Aalesunds Fotballklubb. Georg Haller var den første i 1915, ett år etter at klubben var stiftet. Bjarne Haagensen er den foreløpig siste, 101 år etter Haller. I denne delen skal vi presentere blant annet klubbens første formann, mannen som skaffet til veie midler til ansettelsen av Jack Smith og kvinnen som går under navnet "Mor AaFK":
Georg Haller (1915)
Helt sentral for at Aalesunds Fotballklubb eksisterer. Georg, først med etternavn Hansen, var en av fotballpionerene i Norge da han flyttet til jugendstilbyen i 1913. Haller kom til Sunnmøre med erfaring fra både Oslo Fotballkrets og Norges Fotballforbund. Da Aalesunds Fotballklubb ble stiftet 25. juni 1914 ble han klubbens aller første formann. Haller var også del av klubbens første A-lag og jobbet samtidig for å skaffe AaFK egen hjemmebane. Haller dro fra Ålesund allerede i 1915, året etter stiftelsen av Aalesunds Fotballklubb. Dette året ble han klubbens aller første æresmedlem.
Emil Sandø (1957)
Hele 42 år skulle det gå før klubben igjen fikk et æresmedlem. Emil Sandø er en av klubbens stiftere. Han har innehatt en rekke tillitsverv i Aalesunds Fotballklubb og Sunnmøre Fotballkrets. Før den tid, tilbake i 1914, la han ned en formidabel innsats for å få inn midler til byggingen av Nørvebana - klubbens første hjemmebane. Han var også kasserer i klubben, god med pengene, og er å takke for at klubben gjennom et trenerfond hadde råd til å ansette Jack Smith fra Sheffield United som trener i 1947. Det Sandø er mest kjent for er nok likevel arbeidet med legendariske Kråmyra stadion
Peder Puck (1957)
Allerede i 1948 satte Aalesunds Fotballklubb pris på Peder Puck, da han mottok gullmerket. Haldenseren var anerkjent for sin formidable jobb i klubbens administrasjon, først som suppelant til styret, deretter som oppmann, viseformann og formann. Han var også sentral i arbeidet med å reise klubbens hytte på Ørskogfjellet, klubbhuset og Kråmyra stadion. Som spiller vant han Norgesmesterskapet med Kvik i 1918. Puck har også én landskamp for Norge, men ankom Ålesund etter at spillerkarrieren var over.
Rasmus Eck-Olsen (1971)
Navnet hans "klinger som en salutt-fanfare gjennom AaFKs tidlige historie", heter det i klubbens medlemsblad fra 1971, året Rasmus fylte 75 år. Dette var også året han mottok æresmedlemskapet i AaFK. Eck-Olsen var blant annet medlem av komiteen som arbeidet for at klubben skulle få egen hjemmebane i AaFKs første leveår. Han har hatt en rekke verv i Aalesunds Fotballklubb, deriblant formann i klubben og oppmann i Sportsutvalget. Allerede i 1924 fikk han gullmerket.
Jan With (1981)
Den svært engasjerte Jan With var AaFK-spiller og senere klubbens formann (1972 - 1974), deretter nestformann. Tidligere hadde han vært kasserer. Jan With ble æresmedlem i 1981, og hadde tidligere mottatt klubbens gullmerke. Han hadde flere verv i klubben, blant annet i tilknytning til Kråmyra stadion og det tilhørende klubbhuset som leder av utbyggingskomiteen. Han la ned et utall timer på anlegget, og engasjerte seg også i klubbhytta på Ørskogfjellet. With var også oppmann i klubben, over 10 år etter at han ga seg som AaFK-formann. I gutteavdelingen var han også med, således i apparatet rundt klubbens juniorlag.
"Kakken" Vadseth var en mildt sagt habil fotballspiller som bekledde de aller fleste posisjoner og bar kapteinsbindet i løpet av AaFK-karrieren. Han gikk gradene i klubben, først som guttespiller i 1945. Senere ble han en del av juniorlaget, og kunne smykke seg med tittelen som kretsmester. Debuten på A-laget kom mot Langevåg i 1948. Etter 200 kamper endte karrieren, men den tidligere kapteinen sluttet ikke å bry seg om klubbens ve og vel. Snarere tvert imot. Han utmerket seg som en engasjert ildsjel, blant annet i yngres avdeling, hvor han trente guttelaget. Han var også å se i klubbens styre, der han var nestformann. Han var også del av Sportsutvalget som varamann, samt oppmann for senior- og juniorlaget.
Lillian Hansen (1994)
Klubbens eneste kvinnelige æresmedlem er en ekte klubblegende, og har mer enn velfortjent tilnavnet "Mor AaFK". I 2014 hadde hun sin siste arbeidsdag i Aalesunds Fotballklubb etter 50 år hos Sunnmøres stolthet. Hun startet som frivillig på 1960-tallet etter oppfordring fra sin mann Arne, og ble siden ansatt. Hun har blant annet hatt kioskansvar, laget mat, gjort kontorarbeid og tatt seg av mediefolk. Lillian har også vært formann i Aalesunds Fotballklubbs dameavdeling. Hun er fremdeles ofte innom klubblokalene på Color Line Stadion, noe vi setter veldig stor pris på.
Både Jan With, Karsten Vadseth og Lillian Hansen har mottatt NFFs honorære lederstipend for sin solide innsats på ledersida i Aalesunds Fotballklubb.
Neste onsdag skal vi presentere de sju siste æresmedlemmene; Reidar Tryggestad, Per Anker Eriksen, Jarle Kristoffersen, Jon Ketil Gjørtz, Harald "Bror" Johansen, Einar Aas og Bjarne Haagensen.
Kilde: AaFK Historisk Arkiv