Hele Sunnmøres 104-åring
25.juni 1914 ble Aalesunds Fotballklubb stiftet. Høydepunktene er ikke få.
Tyske gaster på besøk i Ålesund skal ha æren for at både Aalesunds Fotballklubb og Sportsklubben Rollon så dagens lys. Tyskerne innførte det vakre spillet for byens befolkning. Behovet for klubber vokste i takt med fotballens popularitet i hele landet. 25. juni 1914, med sterk involvering fra Aalesunds Mercantile Forening, ble AaFK stiftet. Rollon hadde sett dagens lys 20. februar, omtrent fire måneder tidligere.
Ett år tidligere hadde fotballpioneren Georg Hansen (senere Haller) flyttet til byen. Den tidligere Frigg-formannen og NFF-kassereren ble Aalesunds Fotballklubbs første formann.
Bare tre dager etter stiftelsen møttes representanter fra seks klubber for å stifte fylkets første fotballkrets. Lagene som dannet kretsen var Nordlandets Sportsklubb, Ynglingeforeningen (senere Braatt), Kristiansund Fotballklubb, International (senere Molde FK), Sportsklubben Rollon og AaFK.
I tiden framover vil vi presentere dypdykk i AaFKs historie. Høydepunkter har det vært mange av. Ett av de første kom i 1927, midt i en god periode på slutten av 20-tallet. Aalesund begeistret mot både norsk og internasjonal motstand, og i 1927 ble keeper Ingvald Frøysa klubbens første landslagsspiller. Han kom inn i 1-3-tapet mot Danmark i København. Jørgen Hollevik fikk riktignok kamper for Norge B, men vi måtte vente helt til 2010 før en AaFK-spiller igjen skulle representere Norges A-landslag. Jonathan Parr spilte hele kampen mot Montenegro 29. mai det året.
Et annet høydepunkt i klubbens historie var kvalifiseringsspillet for opprykk til øverste divisjon mot Gjøvik-Lyn i 1962. AaFK holdt opplendingene til 1-1 før returoppgjøret på Aksla Stadion. Supporterne gikk mann av huse og trakk til byfjellets storstue i hopetall. 12.000 tilskuere er den dag i dag rekord for AaFK. Dessverre ble det 1-2-tap og fremdeles spill på nest øverste nivå. Når det gjelder antallet tilskuere er rekorden på Color Line Stadion 10.903, satt mot HamKam i 2005.
To år etter kvalifiseringstapet gikk AaFK til topps i junior-NM. Denne bragden ble gjentatt i 1991. Det grodde godt i klubben, og bedre skulle det bli. John Arne Riise var 11 år gammel da AaFK tok sitt andre gull i junior- NM, og selvfølgelig altfor ung for laget. Ikke var han i klubben heller. Få visste hva som skulle treffe AaFK bare noen år senere, da løpsmaskina fra Hessa dundret inn på A-laget. Riise debuterte for Aalesund i 1997, og ble året etter solgt til Monaco etter å ha imponert franske speidere. Riise har statue utenfor stadion, er blitt hedret av Ålesund kommune og innehar rekorden for antall landskamper for Norge - langt foran Ingvald Frøysa og Jonathan Parr.
Etter salget av John Arne Riise skulle det ta helt av rundt AaFK. Inn kom den svært karismatiske Ivar Morten Normark, som tok hele Sunnmøre med storm og var med på å gjøre klubben til et samlingspunkt for en hel region. Sesongen 2003 ble AaFKs første i vår øverste divisjon, og både Normark og klubben ble lagt merke til i det langstrakte landet vårt. I 2005 flyttet AaFK inn på Color Line Stadion etter at Kråmyra Stadion var blitt brukt som hjemmebane siden 1977. Før den tid spilte laget kampene sine på Nørvebana og Aksla Stadion.
I årene etter har AaFK vunnet cupen to ganger, både i 2009 og 2011. Laget har også luktet på medalje i serien, spilt kvalifiseringskamper til Europa og hatt besøk av både AZ Alkmaar og Motherwell.
I skrivende stund trenes AaFK av Lars Bohinen. Kjenner vi ham rett har den tidligere Premier League-proffen ambisjoner om å bidra til at AaFK-historien blir flere høydepunkter rikere. Aller først handler det om å beholde ledelsen i OBOS-ligaen og igjen ta steget opp i Eliteserien.
Gratulerer med dagen, du kjære, stolte bursdagsbarn!