Mange oppturer mot Vålerenga

Vi satser på nye minnerike opplevelser andre påskedag.

Mandag kommer Vålerenga på besøk til Ålesund, og vi gleder oss til å ta imot flere tusen mennesker til seriestart i påskesola. Vi går for tre poeng mot en motstander vi historisk sett har spilt mange gode og underholdende kamper mot. Vi korter ned ventetida med litt oppløftende statistikk og tilbakeblikk på fem av de beste øyeblikkene mot VIF de siste 20 årene.

1. Brassesparket til Orry

Aalesund tok imot Vålerenga i den 27. runden av Eliteserien 2011. 9.225 mennesker hadde tatt turen til Color Line Stadion, og rammene var satt med høstmørke og flomlys. Bojan Zajic ga gjestene en drømmestart med sin scoring etter 24 minutter, men bare fem minutter tok det før Magnus Sylling Olsen sørget for balanse i regnskapet.

AaFK skulle til slutt vinne 2-1 etter et av de vakreste målene i klubbens historie. Ballen ble headet opp i feltet to ganger, før Orry kastet seg rundt og brassesparket vertene i føringen.

Scoringen kan du se her.

2. Mattilas frisparkperle

Vi skal til den femte runden av Eliteserien 2015. Aalesund gjestet Ullevaal stadion, og kom under bare et par minutter før hvilen. I andre omgang skulle alt snu. Leke James utliknet etter 76 minutter, før Aalesund fikk sjansen på frispark bare noen minutter senere. Da skulle seiersmålet komme.

Oslo 20150430.Eliteserien fotball 2015: Vålerenga-Aalesund (1-2). Aalesund med Sakari Mattila i midten, har grunn til å juble etter tre poeng mot Vålerenga i eliteseriekampen mellom Vålerenga og Aalesund på Ullevaal Stadion.Foto: Terje Pedersen / NTB

Finske Sakari Mattila gjorde seg klar fra kanten av sekstenmeteren, ladet børsa og blåste ballen i nota bak østerrikske Michael Langer i VIF-buret.

Sjekk ut scoringen her.

3. Barrantes-dobbel i storseier

AaFK-legenden fra Costa Rica har sørget for mange store øyeblikk. Hjemme mot Kjetil Rekdals Vålerenga i 2014 var han svært toneangivende, og skulle sørge for to scoringer i 4-1-seieren. Først satte han inn 2-1 med hodet, før han fulgte opp med et deilig frisparkmål etter pause.

Mos og Leke James kom også på scoringslista for Aalesund.

Se frisparkmålet her.

4. Senket av tidligere spillere

I 2009 kom Vålerenga på besøk til Color Line Stadion i juli. AaFK stilte med intet mindre enn fire tidligere Vålerenga-spillere. Amund Skiri, Fredrik Carlsen, Alexander Mathisen og Johan Arneng hadde alle opphold i hovedstadsklubben å vise til. De to sistnevnte sørget for å senke gamle lagkamerater.

ÅLESUND 20090705:Aalesunds Johan Arneng (t.h.), Daniel Arnefjord, Alexander Mathisen, Peter Orry Larsen, Jonatan Tollås, Sverre Økland, Glenn Roberts, Trond Fredriksen og Jonathan Parr jubler etter eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Vålerenga på Color Line Stadion i Ålesund søndag kveld som Aafk vant 3-2. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Alexander Mathisen scoret to og Johan Arneng ett i kampen som endte med 3-2 til tangotrøyene.

Les om kampen her.

5. Aarøy størst foran fullsatt stadion

Tor Hogne Aarøy brukte bare seks minutter på å presentere seg da Vålerenga kom på besøk til et utsolgt Color Line Stadion i 2007. Attpåtil var det santhansaften, og feiringen kunne starte på Volsdalsneset.

204 centimeter høye Aarøy scoret (selvfølgelig) med et hodestøt, og Nettavisen slo til med overskriften "Aarøy frelste Aalesund".

Gode tall mot Enga

Når vi besøker Bent Brande hos "Historisk Arkiv" i klubben, har han alltid noen historiske godbiter på lur. Han kan informere om at vi har møtt Vålerenga her på hjemmebane atten ganger i seriesammenheng. Første møtet var i 1991 på nivå 2 og siste møtet var i fjor på øverste nivå. Vi har møttes tre ganger på nivå 2 og femten ganger på øverste nivå.

Når en ser på resultatene fra de atten møtene, er det positiv lesning sett med oransje øyne. Aalesunds Fotballklubb har ni seiere, fem uavgjort og kun fire tap hjemme mot Vålerenga. Tangotrøyene har en positiv målforskjell med 8 mål, der en har scoret 28 og sluppet inn 20. Den største seieren kom i 2014, da det ble seier 4-1 på Color Line Stadion.

Mange har vært hos begge

Det er mange spillere og trenere som har tjent til livets opphold i begge klubbene. Listen av navn er kanskje ikke helt komplett, men her finner du en rekke navn som nok vekker mange gode minner hos begge lags supportere.